Friday, July 27, 2012

Kek Mentega Marble Sedap.....


Resepi asal ialah kek mentega biase tu tp Liza olah dgn tambah serbuk koko sikit sbb nk jadi kan dia marble...amik dr dapur SINI, terima kasih Nurul Ain sbb kek ni mmg lembut n gebusss....jom kita intai resepi pulak....

RESEPI KEK MENTEGA MARBLE

Bhn2:

250g pure butter (aku guna jenama SCS) - Liza pun guna SCS
250g tepung naik sendiri
200g gula kastor(boleh kurang kan lagi kalau tak suka manis)
4 biji telur
1/2 cawan susu segar


Cara2:


*sebelum buat kek..pastikan oven dipanaskan dulu 20 atau 30 min sebelum buat kek.

1.pukul butter+gula sampai kembang,gebu n jadi warna putih(low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
2. pastu tambah telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung sampai habis.
3. pastu masukkan susu segar.pukul lagi sampai sebati.
4. masukkan dalam loyang...bakar suhu 180 selama 40 minit.
 

**note: butter cake ni lagi sedap kalau simpan dlm peti sejuk semalaman..rasa butter die lagi sebati.macam ada rasa cheese cake pon ade.
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...