Saturday, March 9, 2013

Char Kuetiaw....


Assalamualaikum wbt dan Selamat Hari Wanita kpd semua wanita2 di dunia ini....sebenarnya semalam kan, tp tak sempat nak wish, tak pe la kan, kira halal je...hihihi



 
Char kuetiaw ni mmg selalu jugak Liza buat sbb stok kicap mmg selalu ada dlm fridge, senang kan...tp macam biasa la anak2 Liza kurang sikit mkn kerang, jd Liza terpaksalah letak udang je...jom tgk cara Liza buat char kuetiaw ni yg Liza dpt dr bro yg jual char
kuetiaw kat Alor Setar...
 
RESEPI CHAR KUETIAW
 
Bhn2 sos kicap:
 
Kicap manis
Kicap masin
Sos ikan
Sos tiram
Gula, perasa
Air
- semua bhn diatas Liza agak2 sama banyak, garam xyah letak sbb sos ikan dgn sos tiram dah masin...perasa pun dlm 1s/t.
- masak semua bhn di atas dan selalu kacau hingga gula hancur.
- sejukkan dan simpan kat tmpat sejuk beku utk tahan lebih lama.

 
 

5-6 s/b cili mesin - digoreng dgn api perlahan hingga naik minyak
4 ulas bwg pth - tumbuk
3 senduk kicap campur *
4 senduk air
Kuetiaw - 1kg
Udang
Kerang - Liza xletak
Daun kucai
Tauge
Telur 2 biji - kalau nak letak lebih pun blh

Cara2 :

- panaskan sedkit minyak, tumis bwg pth , bila garing sikit masukkan cili mesin grg tadi.
- masukkan udang / kerang, biar hingga udang masak.
- masukkan pula kicap campuran, air dan kuetiaw.
- biar hingga kering sdkt, masukkan kucai dan tauge.
- pecahkan telur di tgh2 kuali, kacau membulat dan terus tutup api.
- sedia dihidang, enak dimakan panas2...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...