Wednesday, May 15, 2013

Mihun Goreng Lada Hitam Dgn Telur Hancur...


Assalamualaikum wbt dan Salam 5 Rejab 1434H buat semua...kadang2 pening jugak bila fikirkan apa yg nak masak utk breakfast..bila tanya anak2, diaorg akan jawab, 'suka hati umi lah'..pastu umi dia pun jawab,' kalau mcm tu baik tak yah tanya'..hiihi

Sebenarnya kalau masak apa2 pun kan, Liza suka main campak2 je bhn2 yg ada kat umah..ala2 main masak2 gitu...pada yg baru nak berjinak2 dgn dapur tu kan, jangan takut utk bereksperimen sbb kita yg nak mkn, kan...insyaallah menjadi..

Kali ni Liza grg mihun lada hitam, tetiba rasa nk mkn yg pedas2 gitu..lauk2 pun Liza guna apa yg ada dlm fridge je..jom kita tgk resepi ye...




RESEPI MIHUN GORENG LADA HITAM

Bhn2:

1 paket mihun - direndam
1/2 inci halia - tumbuk
2 ulas bwg merah  - tumbuk
5 ulas bwg putih - tumbuk
11/2 s/t lada hitam - tumbuk
Udang, fishcake
1 ikat sawi - potong kecil
Sedikit kobis - potong kecil
2 biji lada merah - hiris
Sedikit sos tiram
Garam, perasa
Minyak

- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk hingga Wangi.
- masukkan udang dan fishcake serta btg sawi, gaul sebati.
- masukkan sos tiram, garam dan perasa dan biar btg sawi lembut, masukkan kobis dan lada merah.
- gaul sebati dan masukkan mihun dan sdkt air.
- bila bihun dah lembut, tutup api dan angkat...
- masa nak hiding tabor lah telur hancur @ telur mata...

1 comment:

Qhaifa Nur said...

lama dah berhajat nak buat...
sedapnya...
anak2 suka makan fishcake...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...