Tuesday, November 26, 2013

Ikan Goreng Celup Tepung...


Assalamualaikum wbt dan salam manis semua..pekabar? Sejak kebelakangan ni cuaca mmg tak menentu, kdg hujan kdg panas..macam kat sini pun, hari ni mentari baru je muncul, hujan dr pagi lagi..bila musim2 cmni bnyak la penyakit yg datang kan, so, jagalah kesihatan diri n family elok2 ye..

Berbalik pada ikan goreng celup tepung ni, ni antara menu yg mnjadi peberet arwah ma..kalau dulu2 bila dia beli je ikan selar kuning yg segar, kompem dia akan grg tepung cmni utk ratah cicah ngn sos je..mmg sedap bangett, atau boleh jugak mkn dgn nasi kerabu,perghhhh..



Untuk buat tepung gorengan ikan ni biasanya arwah ma gunakan tepung gorengan yg sama utk goreng pisang, Liza pun..



RESEPI IKAN GORENG CELUP TEPUNG

Bhn2:

10 ekor ikan selar kuning - bersihkan dan belah belakang
2 cawan tepung beras
1 s/b air kapur
Sedikit kunyit / pewarna kuning
Garam, gula
Air secukupnya
Minyak

- masukkan tepung, serbuk kunyit, air kapur, garam n gula ke dlm mangkuk..
- gaul rata dan masukkan air secukupnya,,jgn terlalu cair atau terlalu pekat ye..
- panaskan minyak, celop ikan dan grg hingga keemasan..
- tepung gorengan ni sesuai jugak utk pisang, cempedak dan lain2..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...