Wednesday, September 10, 2014

Swiss Roll Pandan Kaya....



Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...kali ni Liza nk share swiss roll pandan yg Liza buat ari tu, sedap bangat n rasa lemak2 dan wangi pandan tu mmg membangkitkan selera..sekejap je dah licin, uhuhuu..

Kali ni Liza cuba resepi dr dapur Nazrah yg katanya resepi asal ni dr Kak Zana, thnx ye kalian berdua sbb kek gulung ni mmg sodaapp...


RESEPI SWISS ROLL PANDAN KAYA

Bhn2:

5 biji kuning telur
50 g gula castor
1/4 s.teh garam
50 ml. minyak jagung
50 ml. santan- Liza blend dgn 2 helai daun pandan
110 g tepung gandum
1/2 s.teh baking powder
sikit pewarna -- jika perlu

Bahan B :-

5 biji putih telur
100 g gula castor
1/4 s.teh cream of tartar

Sebarang jenis jem atau krim untuk sapuan- Liza guna kaya




Cara-cara Membuatnya:-
1. Sediakan acuan swiss roll 12" x 12" yang dilenserkan dan dialas dengan kertas kalis
minyak ---alas seluruh acuan sampai bahagian tepinya.Panaskan oven kepada 175c.
2. Ayak tepung bersama baking powder.Ketepikan.

3.Di dalam sebuah mangkuk,masukkan bahan-bahan A selebihnya dan kacau dengan menggunakan whisk saja untuk sebatikan kuning telur,gula,garam,minyak dan santan.Setelah itu masukkan tepung perlahan-lahan dan kacau hingga sebati. Ketepikan.

4. Didalam mangkuk lain putarkan bahan B dengan mixer hingga kembang dan gebu,bila diangkat mixer,telur putih akan terbentuk peak---macam buat kek chiffon.

5. Kemudian,campurkan adunan B tadi ke dalan adunan A dan gaul perlahan-lahan dengan menggunakan sudip plastik saja...hingga adunan sebati.Jangan digaul terlalu lama.Cukup sekadar adunan tepung dan adunan putih telur sebati.- Liza ambil 2 s/b + pewarna coklat utk buat hiasan atas tu

6. Tuangkan ke dalam acuan swiss roll yang telah disediakan tadi dan ratakan adunan.- Letakkan sedikit adunan coklat td dan lorekkan

7. Letakkan acuan di bahagian tengah oven dan bakar selama lebih kurang 20 - 25 minit.

8. Setelah masak, keluarkan segera kek daripada acuan biarkan dalam 3 minit,kemudian sapukan dengan jem pilihan dan gulung dengan berhati-hati.

9. Sedia untuk dimakan.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...