Friday, January 9, 2015

Char Kuetiaw Aloq Staq Lagiiii....


Assalamualaikum wbt dan salam jumaat...menu ni pun dah berkurun Liza buat, family Liza mmg suka sgt dgn rasa char kuetiaw ni...Alhamdulillah..masih setia dgn resepi yg Liza dapat dr bro yg baik hati, yg meniaga char kuetiaw yg sedap ni kat Alor Staq..semoga rezekinya sentiasa murah dan dirinya sentiasa dilindungi Allah swt..Aamiin


Kalau nak buat char kuetiaw ni, mula2 kita kena siapkan kicap dia, kalau nak buat awal2 n letak fridge pun ok, masa nk guna, cuma defrostkan je...Liza pun selalu buat cmtu jugak, senang kan...




RESEPI CHAR KUETIAW

Bhn2 sos kicap:

Kicap manis
Kicap masin
Sos ikan
Sos tiram
Gula, perasa
Air

- semua bhn diatas Liza agak2 sama banyak, garam xyah letak sbb sos ikan dgn sos tiram dah masin...perasa pun dlm 1s/t.
- masak semua bhn di atas dan selalu kacau hingga gula hancur.
- sejukkan dan simpan kat tmpat sejuk beku utk tahan lebih lama.



Pastu baru kita siapkan semua bhn utk buat char kuetiaw ni...jom kita tgk..


5-6 s/b cili mesin - digoreng dgn api perlahan hingga naik minyak
4 ulas bwg pth - tumbuk
3 senduk kicap campur *
4 senduk air
Kuetiaw - 1kg
Udang
Kerang - Liza xletak
Daun kucai
Tauge
Telur 2 biji - kalau nak letak lebih pun blh

Cara2 :

- panaskan sedkit minyak, tumis bwg pth , bila garing sikit masukkan cili mesin grg tadi.
- masukkan udang / kerang, biar hingga udang masak.
- masukkan pula kicap campuran, air dan kuetiaw.
- biar hingga kering sdkt, masukkan kucai dan tauge.
- pecahkan telur di tgh2 kuali, kacau membulat dan terus tutup api.
- sedia dihidang, enak dimakan panas2...

Masa ni Liza lupa nak beli kucai, sbb tu tak letak, hihihi




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...