Tuesday, July 19, 2016

Pulut Sekaya aka Tok Aji Serban...




Kuih yg wajib buat masa Ramadan tapi tukang masak mmg tak makan ye...Kali ni Liza buat 2 adunan memandangkan semua ada dan semua suka kuih ni..
Ok, jom kita tgk resepi turun temurun dr arwah ma kat bawah ye..sebenarnya ni la product killer arwah ma masa meniaga dulu2..tiap kali buat kuih ni mst teringatkan arwah, alfatihah





RESEPI PULUT SEKAYA / TOK AJI SERBAN

Bhn2:

   A
150 gm tpg pulut
200 ml santan
Garam

- rendam beras pulut hingga kembang dan masukkan santan yg telah digaul dgn garam
- kukus hingga pulut masak dan padat2 kan (mcm buat serimuka )..ketepikan

B
Telur - 5 biji
Gula melaka (nise) - 3 kpng
Gula pasir - sedikit
Tpg gandum - 1/2 sudu besar
Daun pandan - 5 helai

- gula melaka dan gula pasir dimasak hingga hancur..tapiskan ke dlam bekas dan sejukkan
- masukkan telur, tpg gandum dan daun pandan
- ramas2kan semua bhn yd dgn tangan hingga telur btl2 kembang..(boleh juga terus guna mixer)
- tapiskan ke atas pulut yg tlh dikukus td
- kukuslah sehingga masak..



Kalau buat 2 adunan guna loyang 10x10 ye..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...