Monday, February 27, 2017

Sesame Seed Oats Sourdough Loaf...









Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...lama bebeno rasanya tak update n3 kat dapo ni..
Ok la kita terus citer pasal roti sourdough ni ye...semenjak dua menjak ni Liza mmg dah jatuh cinta dgn roti sourdough Alhamdulillah family pun suka, ye la kan, dah roti sihat...yang penting rasa dia pun sedap n lembut..

Resepi roti ni hasil perkongsian dr cikgu sourdough ( Nurul )...tima kasih bnyk2 ye dik






RESEPI SESAME SEEDS OATS SOURDOUGH LOAF

Bhn;

2 cawan tepung roti
1 cawan oats
1 s/k garam
2 s/k gula
3 s/b bijan hitam
1 cawan SD starter yg aktif
1-11/4 cawan air suam - Liza ganti dgn susu suam







- campurkan semua bhn kering ke dlm mangkuk pengadun, kacau rata.
- masukkan SD starter dan masukkan 1 cawan air suam/ susu suam dan mula menguli..jika adunan agak kering, tambahkan sedikit air
- uli dlm 10  minit jika guna mixer dan 13 minit jika gunakan tangan.
- bulatkan doh yg siap diuli dan letakkan ke dlm mangkuk yg telah di gris dan tutup dgn plastic wrap , biar doh naik 2 kali ganda..
- keluarkan doh dr mangkuk dan tekan perlahan hingga membentuk segiempat tepat..gulung hingga kemasmcm swiss roll dan rapikan gulungan dan letak atas Loyang pembakar..biar roti naik 2 klai ganda
- bila doh dah naik, taburkan sedikit tepung di atas roti dan toreh sedikit di bahagian atas roti dgn pisau tajam..
- bakar di dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pd suhu 230C selama 10 minit dan kurangkan suhu 200C dan bakar lagi selama 30 minit atau sehingga keperangan,,



Nota:

first proofing ambil masa 3 jam dan second proofing ambil masa 1 jam sahaja..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...