Thursday, September 7, 2017

Popia Inti Karipap...gerenti sedap


Menu petang favourite family forever...sdp sangat sbb inti yg mmg terlajak sedap dr arwah ma..







RESEPI INTI KARIPAP

Bhn2:
200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
2 s/b cili mesin
3 s/b serbuk kari ayam
1 labu bwg besar - potong dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk menumis
Air

- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.
- sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
- blh jugak disimpan dlm freezer utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna..

# bila inti dah sejuk, ambil kulit popia, letak inti dan gulung..pastu boleh lah terus digoreng atau difrozenkan..#



Cara buat popia:

- ambil sekeping kulit popia, letak inti secukupnya dan gulung kemas..
- sapu sedikit pes tepung jagung ditepi kulit utk melekatkannya.
- buat sehingga habis
- panaskan minyak dan mula menggoreng hingga kuning keemasan dgn api sederhana
- sedap di mkan panas2


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...