Monday, November 20, 2017

Sourdough Milky Wholemeal Loaf...



Hari tu buat lagi milky loaf ni guna natural yeast / sourdough..tapi kali ni Liza tambah dgn tepung wholemeal sikit,..roti ni mmg lembut dan sedap, bagi kawan2 yg takde sourdough blh juga guna yis







SOURDOUGH MILK LOAF

 
Bhn2:

 
350gm tepung roti

30gm gula

7gm garam

150gm sourdough starter active

70ml fresh cream

85ml susu segar

70ml air

30gm butter

 

- campurkan semua bhn dan uli dgn BM atau mixer hingga elastic

- doh ni mmg lembik sikit ye

- first proofing ambil masa 31/2 jam

- bench rest 30 minit

- second proofing 2 jam

- bakar 190C selama 40 minit atau sehingga roti keperangan

 

* kalau xde starter boleh guna 2sk yis kering, bhn lain semua sama je *





 
 
 
Gara2 cuaca yg sejuk , kali ni proofing mmg mengambil masa yg agak lama, bermula dr 10.30 pagi dan siap bakar pukul 9 malam...nasib baik roti tetap maintain sedap dan tak masam..
 
 
 
 
 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...